Social Media & Auteursrecht

Social Media kanalen zijn vandaag een niet meer weg te denken deel van de bedrijfsvoering van ondernemingen. Het gebruik van Facebook, Instagram en andere kanalen is tegenwoordig een goede manier om naamsbekendheid te creëren en (potentiële) klanten een indruk te geven van wat het bedrijf te bieden heeft. Veelal wordt er niet alleen tekst geplaatst, maar wordt er ook beeldmateriaal gebruikt zoals foto’s of van internet geplukte plaatsjes.

Daarin schuilt echter ook een gevaar, namelijk aangesproken worden door de maker van het beeldmateriaal wegens schending van auteursrechten. Zonder toestemming van de maker van een tekst of beeld is het niet toegestaan om deze te gebruiken op eigen Social Media pagina’s. Wat wel mag, is het plaatsen van een citaat. Denk daarbij wel aan de vermelding van de naam van de maker ervan!

Kan het veel kwaad, een fotootje van een website downloaden en deze op je eigen kanalen plaatsen? Weet dat inbreuk maken op iemands auteursrecht een strafbaar feit is, met alle gevolgen van dien. Ook privaatrechtelijk kan schending van het auteursrecht vervelende gevolgen hebben, bijvoorbeeld het moeten betalen van een schadevergoeding aan de eigenaar van het beeld. Het Gerechtshof Den Haag (ECLI:NL:GHDHA:2021:2410) heeft bijvoorbeeld een schadevergoeding van € 1125 toegewezen in een geval waarin de foto’s van iemand anders gebruikt waren op de website van degene die zijn diensten aanbood. Dat is hem duur komen te staan.

Heeft u vragen over het auteursrecht? Neem dan gerust contact op met onze juridische specialisten.

jurist@raedshuys.nl | 088-700 73 50 | Parallelweg 2B, 6411 ND, Heerlen

 

Gerelateerde blogs